Actualitat

Les últimes notícies sobre el món immobiliari

'potencial.solar', la nova eina digital per conèixer el potencial solar de les teulades del país

Fomentar la generació d'energia d'origen renovable i la instal·lació de plaques fotovoltaiques utilitzant, com a principal reclam, el potencial solar dels edificis d'Andorra. Aquest és l'objectiu del projecte 'potencial.solar', una nova eina digital, impulsada per l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic i l'Andorra Recerca i Innovació, que proporciona informació orientativa sobre el potencial energètic, la rendibilitat econòmica i els beneficis mediambientals d'hipotètiques instal·lacions de plaques solars en les cobertes de més d'11.000 edificis del país.

El nou sistema, accessible des de la pàgina web de Medi Ambient, no només renova l'eina anterior, sinó que també permet la identificació de les zones amb més capacitat de radiació solar del país, tal com va detallar en roda de premsa el coordinador de Sostenibilitat de l'Andorra Recerca i Innovació, Oriol Travesset.

En aquest sentit, cal recalcar que el potencial fotovoltaic de les teulades s'ha estimat mitjançant una metodologia a gran escala i, per tant, els resultats que es mostren no substitueixen una anàlisi tècnica específica realitzar per una enginyeria. Amb 'potencial.solar' es pretén, precisament, ajudar a identificar les zones i cobertes potencialment interessants, amb índexs de potencial d'aprofitament FV que oscil·len entre "Molt bo", "Bo", "Moderat", "Baix" i "No aprofitable".

Posar plaques a totes les teulades cobriria el 48% de la demanda actual d'energia

Potencial.solar, la nova eina per conèixer el potencial de les teulades a Andorra

Tot i que en els darrers anys Andorra ha fet passos importants pel que fa a la producció d'energia renovable, el cert és que el potencial per explotar encara té molt marge de creixement. En aquest sentit, l'energia solar ha demostrat una gran efectivitat per convertir àrees residencials i comercials en importants pols de generació energètica local.

Així, a finals del primer semestre de 2021, Andorra compta amb 107 instal·lacions fotovoltaiques integrades als edificis amb una potència instal·lada de 2638 kWp. I és que segons l'estudi impulsat, si s'utilitzessin totes les teulades del país, es podria cobrir el 48% de la demanda actual d'energia, amb un estalvi de gairebé 38.000 tones de diòxid de carboni.

280 sol·licituds al programa Renova per instal·lar plaques solars

Programa Renova Andorra

Des del mes de gener, el programa Renova del Govern ha tramitat un total de 280 sol·licituds per a la instal·lació de plaques solars, fet que farà augmentar el pressupost més enllà del milió i mig d'euros. Una xifra que supera amb escreix les sol·licituds de l'any passat (37) i que evidencia la importància de l'energia solar i el paper essencial que jugarà en el futur.
 


15/7/2021