Actualitat

Les últimes notícies sobre el món immobiliari

L'IPC de 2021 es tanca amb un increment del 3,3%

Un 3,3%. Aquest ha estat el percentatge amb què s'ha tancat l'índex de preus al consum de 2021. L'increment, empès en gran part per l'augment del sector del transport (8,3%), del vestit i calçat (5,3%) i de la restauració (3,3%), repercutirà també en el salari mínim, en el sou dels funcionaris i en els contractes de lloguer.

En aquest sentit, el ministre de Finances, Eric Jover, ha indicat que l'IPC andorrà està per sobre de l'indicador francès (2,8%), però també ha recordat que està molt per sota de l'espanyol, el qual ha tancat l'any amb un increment del 6,7%. Respecte a la tendència d'Andorra, Jove ha recalcat que la inflació del país podria haver-se apropat molt més a l'espanyola si no fos perquè "tenim la sort de tenir el control de FEDA i una política d'estabilització de preus de l'electricitat".

Com sempre, l’indicador es trasllada també al salari mínim, que s’incrementarà fins als 1.157,87 euros, xifra que s'ajusta pràcticament a l'augment previst pel Govern, que havia calculat una pujada del 3,2% per anar apropant-se a l’objectiu que esdevingui el 60% del salari mitjà. En aquest sentit, l'increment de l'IPC també repercutirà en la pujada del sou dels funcionaris i es traslladarà als contractes de lloguer, que es podran apujar fins a aquesta quantitat.


El titular de Finances també ha apuntat que es tracta d’una xifra superior a la prevista als comptes del 2022 i, per tant, repercutirà en la previsió pressupostària pel que fa a la nòmina dels treballadors públics, però també per diferents contractes indexats amb l’IPC i que “faran apujar les despeses corrents”. En qualsevol cas, Jover ha assenyalat que hi ha marge suficient de maniobra per assumir un IPC que és més del doble del que s’havia calculat a l’estiu, quan es preveia de l’1,4%.
 


13/1/2022