Actualitat

Les últimes notícies sobre el món immobiliari

Publicada la Llei 24/2023, del 28 de novembre, de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges

La recent publicació de la Llei 24/2023, del 28 de novembre, de mesures d'estímul i d'estabilitat del mercat d'arrendament d'habitatges marca una fita en la cerca de solucions per al creixent desafiament residencial que enfronta Andorra. Per això, en aquesta nova entrada al blog, explorarem els punts clau d'aquesta legislació, dissenyada per garantir l'accés a habitatges dignes a preus assequibles, en un context on les tensions residencials afecten les grans ciutats de l'entorn europeu i Andorra no n'és una excepció.

Pròrrogues i actualitzacions de renda:

Un dels aspectes fonamentals de la Llei 24/2023 és la introducció d'un sistema de pròrrogues que s'aplicarà una vegada finalitzi la durada del contracte principal o les seves pròrrogues. Aquí estan els punts més destacats:


Contractes Anteriors a 2019:

  • Pròrroga de tres anys.
  • Increment de la renda durant el primer any de la pròrroga, màxim del 4% més l'índex general de preus de consum. Posteriorment, actualització segons l'article 45 de la Llei d'arrendaments de finques urbanes vigent.


Contractes de 2020:

  • Pròrroga de dos anys.
  • Actualització de la renda segons l'article 45 de la Llei d'arrendaments de finques urbanes vigent.


Contractes de 2021:

  • Pròrroga d'un any.
  • Actualització de la renda segons l'article 45 de la Llei d'arrendaments de finques urbanes vigent.

Increment de renda durant el primer any de pròrroga:

Els increments de renda s'aplicaran d'acord diferents regles atenent al rang de preu per metre quadrat.
• Menys de 6 euros: Increment màxim del 4% més l'índex general de preus de consum.
• Igual o superior a 6 euros i inferior a 7 euros: Increment segons l'índex general de preus de consum.
• Igual o superior a 7 euros i inferior a 8 euros: Increment màxim del 4%.
• Igual o superior a 8 euros: Sense increment permès.

Excepcions al Sistema de Pròrrogues:

La llei estableix uns certs casos en els quals no aplica el sistema de pròrrogues, com ara quan la part arrendadora cedeix l'habitatge al Govern per a usos socials o recupera l'habitatge per a ús propi o de familiars pròxims.

Conclusions:

La Llei 24/2023 emergeix com un marc regulador integral que aborda les complexitats del mercat de lloguer d'habitatges a Andorra. En equilibrar els drets d'arrendadors i inquilins i establir pautes clares de pròrrogues i actualitzacions de renda, s'anticipa un impuls cap a un mercat més estable i accessible, contribuint així a l'objectiu de garantir a tots l'accés a un habitatge digne a Andorra. En pisos.ad, estem compromesos a mantenir als nostres usuaris informats sobre aquestes importants novetats que impacten en el sector immobiliari.

LLEI 24/2023


19/12/2023