Actualitat

Les últimes notícies sobre el món immobiliari

Presentat el projecte de llei de mesures d'estímul i d'estabilitat del mercat d'arrendament d'habitatges

El mercat de l'arrendament d'habitatges està a punt de veure importants canvis amb la tramitació parlamentària del projecte de llei de mesures d'estímul i d'estabilitat del mercat d'arrendament d'habitatges. Aquesta llei té com a objectiu principal abordar dues qüestions essencials que afecten tant als llogaters com als propietaris, mentre crea un entorn més estable i confiable per a tots els actors del mercat. Des de Pisos.ad et detallem els principals objectius del projecte de llei, així com els 4 articles que l'estructuren. 

Objectius del projecte de llei:

  • Protecció dels llogaters i corresponsabilitat: Una de les prioritats de la llei serà garantir la protecció dels inquilins contra l'increment excessiu de les rendes. Al mateix temps, s'introdueix un horitzó temporal més llarg en els contractes de lloguer per promoure la corresponsabilitat de les dues parts. Això significa que les parts involucrades hauran de col·laborar en la gestió de les rendes i les condicions de l'arrendament, fent-lo més just i sostenible per a tothom.

 

  • Estímul a la promoció d'habitatge de lloguer: La llei busca fomentar la promoció d'habitatge de lloguer mitjançant normes clares i estables en el temps. Aquesta estabilitat és fonamental per generar confiança entre els operadors econòmics interessats a invertir en aquest sector. Només mitjançant aquesta inversió i la creació d'un mercat de lloguer saludable es pot complementar eficaçment les altres mesures de política d'habitatge promogudes pel govern.

Els quatre articles del projecte de llei:

Article 1

Actualització de les rendes: Aquest article confirma la continuïtat del règim general establert a la Llei d'Arrendaments de Finques Urbanes en relació amb l'actualització de les rendes dels habitatges. Les actualitzacions es faran segons l'índex general de preus de consum i es basaran en el principi de llibertat de pactes, permetent acords justos entre llogaters i propietaris.

Article 2

Sistema de pròrrogues i Actualitzacions: Aquest article introdueix un sistema de pròrrogues i actualitzacions de la renda basat en la data de formalització del contracte. Aquesta mesura busca proporcionar estabilitat temporal i seguretat jurídica al sector. A més, aquest sistema de pròrrogues varia segons la data de formalització del contracte, amb l'objectiu de mitigar l'augment de les rendes en contractes més antics i mantenir pròrrogues més curtes i increments més baixos per a contractes posteriors.

Article 3

Contractes formalitzats l'any 2020 i posteriorment: Aquest article estableix que els contractes d'arrendament d'habitatges formalitzats a partir de l'any 2020 es regularan segons els acords entre les parts i les disposicions de la Llei d'Arrendaments de Finques Urbanes, donant més flexibilitat per adaptar les condicions segons les necessitats particulars de les parts.

Article 4

Infracció administrativa: Aquest article regula una infracció administrativa que té com a objectiu garantir el sistema de pròrrogues. S'hi inclou una remissió al règim jurídic establert a la Llei d'Arrendaments de Finques Urbanes per garantir que les normes es compleixin i es mantingui l'equilibri entre llogaters i propietaris.

 


26/10/2023